Make your day different

Logo Cover

Jedete što god poželite i usput mršavite? Zvuči kao još jedan marketinški trik, a zapravo se radi o ovoj vrlo učinkovitoj dijeti

Ponekad se čini da se sva težina svijeta srušila na – ponedjeljak. ‘Od ponedjeljka ću krenuti!’ svima je dobro poznata parola, ali rijetki uspiju ispuniti to obećanje, osobito ako je riječ o dijetama. Uz ovu dijetu više nećete morati odgađati gubitak kilograma nauštrb uživanja u omiljenoj hrani. Budete li se pridržavali 5:2 režima prehrane, kilogrami će se topiti sami. Kako? Saznajte u nastavku…

Bez obzira želite li to nazvati dijetom ili životnim stilom, ne sumnjamo da vam je zdrava ishrana visoko na listi prioriteta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Over The Style (@overthestyle_)

S jedne strane tu su režimi prehrane koji zabranjuju unos jedne čitave skupine namirnica (poput vegetarijanstva ili keto dijete), dok su na drugoj strani dijete koje se oslanjaju na protok vremena kao saveznika u gubitku kilograma. Unutar svake strane, kao i između njih, postoje brojne varijacije, ali u fokus efikasnog mršavljenja sve češće se dovodi dijeta isprekidanog posta.

Sve je počelo kao savjet da ne jedemo nakon 18 sati kako bi tijelo trošilo vlastitu energiju nakupljenu u masnom tkivu, potom su dijetetičari razvili cijeli dijapazon vrsta ‘intermittent fastinga’ prilagođen svakom obliku tijela i životnim uvjetima, pa ste sigurno naletjeli na oglase koji vam obećavaju izračunavanje personaliziranog režima ove dijete – besplatno.

Kad prepoznate da virtualni dijetetičari uopće nisu besplatni te da 16 ili 12 sati posta svakog dana ne odgovara vašem tempu života – okrenite se varijaciji isprekidanog posta pod nazivom 5:2.

Kako prenosi First For Women, radi se o učinkovitoj metodi mršavljenja u kojoj pet dana u tjednu jedete normalno, a dva preostala dana ograničite unos kalorija na maksimalno 600 po danu.

U danima posta, preporučeno je pripremiti dva cjelovita obroka; jedan od 200, a drugi od 300-400 kalorija. Sugeriramo da se u danima posta okrenete namirnicama poput zobenih pahuljica, grčkog jogurta, bobica, ribe ili povrtnih variva jer ćete imati osjećaj sitosti dok poštivate dijetni režim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Over The Style (@overthestyle_)

Nažalost, u danima posta poželjno je napraviti duži razmak između obroka, ali s pozitivne strane, u ostalim danima u tjednu uopće ne morate ograničavati unos kalorija. Želite li se uistinu osjećati zdravo, a potom i izgledati vitko, prihvatite da je u tih pet dana također bolje konzumirati hranu koja obiluje zdravim mastima, poput avokada, jaja ili cjelovitih žitarica.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Over The Style (@overthestyle_)

Osim na dugoročno mršavljenje, ova dijeta usmjerena je i na čišćenje krvnih žila, a pomaže i oboljelima od dijabetesa. Imajte to na umu poželite li se u tih pet dana hraniti isključivo brzom hranom. Prekomjerno konzumiranje hamburgera, prženih krumpirića ili pizze nije zdravo ni u jednom režimu prehrane, pa tako ni u 5:2.

Znanstvena istraživanja koja su potvrdila učinkovitost ove dijete, mogla bi vas dodatno ohrabriti da ju iskušate. Primjerice, studija koja datira još u 2013.godinu s Mančesterskog Sveučilišta ustanovila je da su žene s prekomjernom tjelesnom težinom brže gubile kilograme sljedeći ovu dijetu nego one koje su se držale klasičnih dijeta u kojima kalorijski deficit mora biti ostvaren iz dana u dan.

Nadalje, dvije studije iz 2018.godine potvrdile su povoljan učinak ove dijete na cjelokupno zdravlje. Prva, iz Sveučilišta u Surreyu, ustanovila je da 5:2 dijeta sprječava rizik od kardiovaskularnih bolesti upravo zato što čisti krv od masti brže nego druge, slične dijete.

Druga studija objavljena u JAMA Network žurnalu pogodovala je oboljelima od dijabetesa tipa 2 ustvrdivši da je 5:2 dijeta jednako uspješna u regulaciji glukoze u krvi kao i ostale, zahtjevnije dijete. Za neke dijabetičare ova dijeta se pokazala spasonosnom ako im je bilo teško držati se strogo režima unosa kalorija iz dana u dan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Over The Style (@overthestyle_)

Da bi se dokazalo da je ovaj tip isprekidanog posta superiorniji od drugih po učincima, bit će potrebno još istraživanja, ali s obzirom na lakoću postizanja rezultata, nije na odmet isprobati!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Over The Style (@overthestyle_)

Pripremila: Silvija Valjin
Foto: Instagram





Slični članci