Ne morate biti Francuskinja ili Talijanka da biste znale raspoznati dobro vino od onog nezadovoljavajućeg. Ako ste se po prvi put odlučili za vino s primamljivom etiketom, no niste zadovoljni okusom, otkrili smo dokazano učinkovit način kako mu oplemeniti okus ako vam nije po ukusu, a bit će vam potrebna samo jedna namirnica koju svi obožavaju…
Sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste odlučili kušati neko novo vino primamljive ambalaže, no kada ste ga poslužili gostima, okus vas je razočarao. Iako se ovaj problem čini nepopravljivim, to zapravo nije slučaj.
Naime, svakom vinu možete popraviti okus pomoću jedne namirnice koju svi obožavaju, a idealno se slaže s tim alkoholnim pićem. Riječ je o – siru.
U časopisu Journal of Food science nedavno je objavljeno istraživanje u kojem je sudjelovalo oko 30 vinskih stručnjaka. Zadatak im je bio ocijeniti četiri vrste vina (dvije crne i dvije bijele sorte) prije i nakon konzumacije sireva.
Rezultati su pokazali da su vina u većini slučajeva dobila bolju ocjenu ako je ispitanik nakon degustacije konzumirao sir. Ispitanici su utvrdili da im okus vina više prija ako ga kombiniraju uz sir.
Također, nijedan ispitanik nije izjavio da mu je vino imalo gori okus nakon konzumacije sireva. Istaknuli su kako sir crnom vinu daje puniji okus i izražava njegove prirodne arome.
Zaključak ovog istraživanja je da će svako vino, neovisno o tome je li crne ili bijele sorte, dobiti bolji okus ako ga spojite s bilo kojom vrstom sira.
Ako vas već nismo uspjeli uvjeriti da se bacite na degustaciju, predlažemo da uz neku domaću butelju kombinirate autohtone hrvatske tvrde sireve, poput Paškog ili Istarskog. Toj kombinaciji sigurno nećete moći odoljeti!
Foto: Instagram / Pripremila: Silvija Valjin