Francuska salata kraljica je blagdanskog stola, a može se pripremati na mali milijun načina. Iako svaka francuska salata mora sadržavati neke od osnovnih namirnica, poput graška, mrkve, krumpira i majoneze, uz nekoliko trikova možete je poboljšati, učiniti kremastijom, ukusnijom i malo manje kaloričnom. Kako bi vam to uspješno pošlo za rukom, u nastavku potražite šest ključnih savjeta za savršenu francusku salatu…
Na jelovnicima mnogih obitelji u vrijeme blagdana, osobito Božića, nalazi se neizostavna francuska salata, hladno predjelo ili pak prilog kojem malo tko može reći ‘ne’.
Riječ je zapravo o rusko Olivier salati, koju je 1860. godine prvi pripremio ruski kuhar belgijskog porijekla, Lucien Olivier, u moskovskom restoranu Ermitaž.
S godinama ovo smo jelo posvojili i modificirali, a u hrvatskim kućanstvima najčešće se tradicionalno priprema od graška, mrkve, krumpira, kiselih krastavaca, kuhanih jaja i majoneze.
U slučaju da pripremate klasičnu francusku salatu po izvornom receptu, priprema namirnica prije obrade, kao i pravi omjeri, mogu znatno poboljšati njezin okus.
Ako pak ne smijete konzumirati jaja ili ste odlučili ograničiti unos druge kalorične namirnice – majoneze, to ne znači da ne možete uživati i u francuskoj salati i oduševiti goste malo drugačijim okusom.
Kako biste ove godine nadmašili sami sebe i svojim ukućanima servirali savršenu francusku salatu, slijedite ovih šest provjereno dobrih savjeta u koje se kunu mnogi profesionalci.
1. Ako ne upotrebljavate zamrznuto i već unaprijed narezano povrće, sve namirnice potrebno je najprije skuhati, a potom ih narezati jer će tako upiti manje vode pa će i salata biti ukusnija. Potrudite se da kockice povrća budu podjednako velike, odnosno što sitnije.
2. Krumpir kuhajte u kori. Tako će upiti manje vode. Odaberite krumpire srednje veličine i kuhajte ih 30-45 minuta na laganoj vatri.
3. Začinjavate li francusku salatu paprom, obavezno koristite bijeli mljeveni kako biste dodatno poboljšali njezin okus, ali i izgled.
4. Ako niste ljubitelj majoneze ili pak želite pripremiti malo manje kaloričnu francusku salatu, 2 do 3 žlice tog umaka zamijenite grčkim jogurtom. Osim što je kremast i pun okusa, grčki jogurt sadrži i prijeko potrebne bjelančevine koje grade sve mišiće u tijelu.
5. Majonezu, senf i vrhnje (ili grčki jogurt!) izmiješajte u zasebnoj posudi kako biste dobili jednoliku smjesu pa je zatim umiješajte u povrće.
6. Volite li blaži okus, francuskoj salati dodajte i pola usitnjene jabuke, najbolje kiselkasta Granny Smith sorta.
Foto: Instagram