Make your day different

Logo Cover

Poznati se opraštaju od Krunoslava Kiće Slabinca! Miroslav Škoro, Nina Badić, Antonija Blaće, Vlado Kalember i brojni drugi svojim su posvetama mnoge dirnuli u srce….

Cijenjeni pjevač Krunoslav Kićo Slabinac preminuo u je u dobi od 76 godina. Legendarni glazbenik izgubio je bitku s teškom bolešću u jutarnjim satima u zagrebačkom KBC-u, gdje je proveo posljednja tri mjeseca života. Prije nego li je zauvijek otišao, bio je operiran nekoliko puta, no oporavak, nažalost, nije išao u očekivanom smjeru. Brojna poznata lica oprostila su se od velikog umjetnika na društvenim mrežama, prisjetivši se nekih od najljepših trenutaka po kojima će ga zauvijek pamtiti…

‘S velikom tugom javljamo kako je Krunoslav Kićo Slabinac, legenda tamburaške, zabavne i popularne glazbe, preminuo u 77. godini života’, objavljeno je na Facebook stranici Croatia Recordsa.

Uspješni hrvatski glazbenik napustio nas je jutros u 6.50 sati u zagrebačkom KBC-u nakon duge borbe s teškom bolešću, a posljednja tri mjeseca života proveo u bolničkoj postelji. Početkom kolovoza Kićo Slabinac završio je u bolnici zbog koronarne bolesti koja mu je bila zahvatila krvne žile. Usprkos uspješnom zahvatu, tijekom kojeg su mu ugrađene tri premosnice, oporavak se zakomplicirao jer mu rana na prsnom košu nije zarastala kako treba.

 

 

U proteklih nekoliko mjeseci slavonski glazbenik operiran je više puta, no uporni pokušaji liječnika da ga održe na životu, naposljetku, bili su bezuspješni. Njegova smrt najviše je pogodila njegove sinove, 41-godišnjeg Pavla i dvije godine mlađeg Ivana.

‘S više od 500 snimljenih pjesama na brojnim singl i LP pločama te CD-ima među kojima je otpjevao evergreene zabavne i narodne glazbe, Kićo Slabinac je ostavio nezaobilazan trag u hrvatskoj glazbenoj baštini. Osim kao sjajan pjevač istaknuo se tijekom života i kao najbolji promotor svoga kraja, a pored brojnih nagrada i diskografskih priznanja dobitnik je i Nagrade za životno djelo ostvareno u području kulture koju mu je dodijelila Osječko–baranjska županija. Krunoslav Kićo Slabinac, poput mnogih svojih kolega s pedeset i više godina karijere, nije znao za mirovinu i najveća želja mu je bila nastupati dokle god je živ. Želja mu je ispunjena, a mi ćemo zauvijek biti počašćeni što smo imali prilike surađivati s njim’, stoji u nastavku objave na stranici Croatia Recordsa.

Krunoslav Kićo Slabinac počeo se baviti glazbom još tijekom osnovne škole, kada je svirao tamburicu i glumio u dječjem kazalištu. Pedesetih godina prošlog stoljeća otkrio je legendarnog Elvisa Presleyja i odlučio tamburicu zamijeniti gitarom, a nedugo zatim upisao se u glazbenu školu gdje je učio klasičnu glazbu. Početkom šezdesetih osnovao je grupu Tornado s bliskim prijateljima koji su se također bavili glazbom. Nakon toga pokrenuo je i Kon Tiki te Dinamite s kojima je svirao rock ‘n’ roll i pobijedio na natjecanjima u Zagrebu i Beogradu. Grupu je napustio jer je morao odslužiti vojni rok, a na njegovo mjesto došao je glazbenik Dado Topić.

Pogledajte VIDEO:

Nakon povratka iz vojske, glazbeni umjetnik odlučio je izgraditi solo karijeru, stoga je preselio u Zagreb. U to vrijeme izvodio je obrade pjesama i odlazio na natjecanja, a zatim je upoznao i skladatelja Nikicu Kalogjeru koji mu je promijenio život. Naime, zahvaljujući Kalogjeri nastupio je na Splitskom festivalu 1969. godine. Nedugo zatim objavio je prvu ploču ‘Plavuša’ s kojom se probio diljem regije i otvorio si brojna vrata na putu do uspjeha.

Posljednja kompilacija pod nazivom ‘Cvijet čežnje – Kićo Dalmaciji’ objavljena je 2017. godine, a objedinjuje sve njegove najupamćenije izvedbe sa Splitskih festivala. Proteklog ljeta na 60. Festivalu zabavne glazbe u Splitu odradio je posljednji nastup uživo i to u sklopu retrospektivne večeri.

Pogledajte VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=WCvFGZxkMAE

Iako je za života postao otac dvojice sinova, Ivana i Pavla, Krunoslav Kićo Slabinac uvijek je tvrdio da nema sreće na ljubavnom polju. ‘Sa ženama u životu nisam imao sreće. Eto, i sad sam imao jednu dvadesetgodišnju vezu koja, kako sada stvari stoje, teško da će rezultirati nečim ozbiljnim. Mislim da se pjevači i glumci uopće ne bi trebali ženiti, već bi trebali imati celibat kao i svećenici. To bi trebalo zakonski uvesti. Da samo živimo i radimo svoj posao, a drugi nek’ se žene’, izjavio je  u intervjuu za Azru.

Brojna poznata lica u suzama se opraštaju od legendarnog slavonskog glazbenika na društvenim mrežama, a u svojim objavama prisjetili su se najljepših trenutaka po kojima će zauvijek imati posebno mjesto u njihovom srcu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nina Badrić (@badrich)

 

‘Izuzetan glazbenik izuzetan pjevač nevjerojatno duhovit čovjek veliki zabavljač. Jedna od najvećih legendi koje smo imali… Živjet ćeš zauvijek kroz svoje nezaboravne pjesme. Počivao u miru dragi naš Kićo’, napisala je pjevačica Nina Badrić na Instagramu uz njegovu fotografiju.

‘Moj Osijek pun je sunca, uz Dravu, miran i tih’, pa čak i u jesen poput ove, jer moj Osijek su čudesni ljudi i o njima, o tim suncima, pjeva Branko Mihaljević. Jedno takvo veliko sunce iz Rajznerove na svijet su donijeli teta Dragica i čika Stevo 1944. godine. To osječko sunce je Krunoslav Kićo Slabinac koji je jutros izgubio bitku s teškom bolešću. Moja se pokojna majka nikada u životu nije smijala kao kad smo Kruno i ja došli k njoj jedne večeri u Višnjevac, jer je Kići sve bila pozornica i on je svaku tu pozornicu, svaki taj prostor osvajao i ispunjavao svojom genijalnošću. Bog mu je dao bezbroj talenata i on je te talente pretvorio u jednu od najvećih karijera. Jutros je, stazom što vijuga, otišao veliki hrvatski umjetnik, skladatelj i moj lega Krunoslav Kićo Slabinac. Pokoj vječni, daruj mu Gospodine. Miro’, poručio je glazbenik i političar Miroslav Škoro uz pjesmu Krunoslava Kiće Slabinca ‘Otiš’o je s mirisima jutra’.

 

Televizijska voditeljica Antonija Blaće objavila je Kićinu fotografiju s jednog od koncerata uz poruku: ‘Kao da polako nestaje cijeli onaj svijet s kojim smo odrasli. Počivaj u miru, dragi naš Kićo.’

Napustio nas je veliki dječak razigrana duha, zabavljač, čovjek koji je pričao najbolje viceve. Ova fotka je s turneje po Americi, gdje smo se smijali, pjevali, otkrivali svijet… Uvijek ću te pamtiti po zvonkom glasu i vedrom duhu. Bio si raja, dragi Kićo, počivaj u miru’, napisala je shrvana operna pjevačica Sandra Bagarić uz zajednički selfie s Krunoslavom Kićom Slabincem.

 

Zbogom dragi Krunoslav Kico Slabinac..! Mirno plovi uz pjesmu..u dubine Svemira’, napisao je na Facebooku Josip Joško Tešija, art model, maneken i kustos zagrebačke Galerije Kranjčar.

 

Televizijski voditelj Dalibor Petko dirnuo je javnost emotivnom posljednjom porukom u kojoj se prisjetio najljepših trenutaka koje je proživio sa slavonskim glazbenikom: ‘Uveo je rock and roll na velika vrata, otpjevao najljepše šlagere, popularizirao tamburicu i napravio prvi komercijalni božićni album, kad je to bilo najmanje popularno. Kićo moj, falit će nam svaki vic, taj moćan glas koji je mogao sve, falit će nam priče, falit će nam sve… ali Crna žena, Cvijet čežnje, Plavuša, Inati se Slavonijo, Otiš’o je s mirisima jutra… one će ostati i kad nas više ne bude.’

 

Zbogom Kićo. Oprostiti se od tebe i napisati što će mi sve nedostajati od tebe je dugačka lista. Svatko tko te nije poznavao je puno propustio. Počivaj u miru’, napisao je glazbenik Vlado Kalember uz zajedničku fotografiju s Kićom i kolegom Željkom Bebekom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vlado Kalember (@vladokalember)

 

”Tuga ušla tamburi kroz žicu…’ Počivao u miru, Kićo’, kratko je napisao televizijski voditelj Duško Ćurlić uz dvije fotografije legendarnog glazbenika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@zeljkokruslinkruska)

Foto: Instagram / Facebook / Video: YouTube






Slični članci