Clafoutis jedan je od onih kolača koji volimo ponajviše zbog jednostavne i brze pripreme pa će ga s lakoćom svladati i početnici. Ovaj tradicionalni francuski kolač, izrazito kremaste teksture, osim s trešnjama, možete ga isprobati i sa nekim drugim sočnim voćem poput marelica! Biskvit za ovaj kolač slaže se najbolje s trešnjama! Doznajte zašto ga zovu najjednostavnijim kolačem na svijetu…
Od lipnja pa sve do početka srpnja, sezona je trešanja. Donosimo vam recept za Clafoutis s trešnjama, kultni francuski kolač koji obožava cijeli svijet!
Sastojci:
300 g trešanja
3 jaja
250 ml mlijeka
110 g šećera,
1 žličica ekstrakta vanilije
65 g brašna
prstohvat soli,
maslac ili maslinovo ulje za premazivanje
Postupak:
Kalup za pečenje najprije premažite maslom ili maslinovim uljem. Kalup za pečenje najprije premažite maslom ili maslinovim uljem.
Trešnje očistite od koštica, namočite ih u liker od višanja i pustite neka odstoje sat vremena.
Jaja pjenjačom lagano izmutite pa dodajte brašno i ohlađeni, otopljeni maslac. Smjesu dobro promiješajte da nema grudica. Na kraju dodajte šećer, mlijeko i aromu vanilije.
Okrugli kalup za pečenje premažite maslacem i posložite ocijeđene trešnje.
Preko trešanja lagano izlijte biskvitnu smjesu i stavite peći na 200 ºC 10 minuta.
Zatim smanjite temperaturu na 170 ºC i nastavite peći još 15 minuta. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno. Pred kraj pečenja posipajte kolač s nekoliko kockica maslaca i vratite na kratko u pećnicu da se maslac otopi. Prije posluživanja kolač ohladite na sobnoj temperaturi.
Foto: Instagram