Milijuni ljudi širom svijeta svakodnevno uživaju u ispijanju kave, jednom od najpopularnijih pića. U različitim dijelovima svijeta pije se na različite načine ovisno o tradiciji te se može konzumirati u bilo koje doba dana. Ipak, kava je najčešće omiljeni jutarnji ritual i mnogima je nezamislivo provesti jutro bez specifičnog mirisa i ugodnog okusa tog božanstvenog napitka.
Što, u biti, kavu čini tako posebnom? Odgovor je – njen bogati kemijski sastav. Kava sadrži brojne biološki aktivne spojeve, a neki od njih su polifenoli, najpoznatiji prirodni antioksidansi, nadalje aminokiseline, mineralne tvari, ali i najvažniji i ujedno najpoznatiji spoj u kavi – kofein. Kofein je prirodni stimulans koji pobuđuje središnji živčani sustav, djeluje na rad srca, povećava pažnju i budnost. Stoga, upravo kofein predstavlja glavni razlog zašto veliki broj ljudi poseže za kavom kako bi se razbudili.
No, razbuđivanje nije jedina pozitivna karakteristika kave. Zbog njenog bogatog kemijskog sastava kavi se pripisuju i brojni pozitivni zdravstveni učinci kao što su smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2, Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, kardiovaskularnih bolesti, karcinoma jetre, debelog crijeva, depresije i tako dalje.
Međutim, kako ni u čemu ne valja pretjerivati tako ne treba pretjerivati ni s kavom, osobito zbog stimulativnog djelovanja kofeina. Udio kofeina u kavi varira ovisno o samoj vrsti kave, o načinu pripreme, vremenu ekstrakcije, temperaturi i slično. Unos do 400 mg kofeina na dan (otprilike 4 šalice kave) smatra se ‘sigurni’ dnevnim unosom kofeina, za zdrave odrasle osobe, koji ne bi trebao uzrokovati negativne posljedice. Ukoliko pretjerate mogu se javiti simptomi poput nesanice, tjeskobe, nervoze, ubrzanog rada srca, mučnine, žgaravice, glavobolje…
Osim što pojedincima služi kao sredstvo za razbuđivanje i time oživljava čovjekov duh, kava je često razlog za druženja, bilo prijateljska ili poslovna. Zasigurno Vam je barem jednom u životu upućeno pitanje ‘Hoćemo li na kavu?’, iako ju možda ne konzumirate. Sljedeći put kad Vas netko pozove na kavu prisjetite se zašto je ona božanstveni napitak, kada se konzumira u umjerenim količinama, a ukoliko Vas zanimaju slične teme, trendovi i rasprave domaćih i stranih stručnjaka iz područja nutricionizma i srodnih znanosti, priključite se 7. Međunarodnom kongresu nutricionista koji će se održati 8.-10. studenog 2019. u Sheraton Hotelu u Zagrebu!
Više informacija o samom Kongresu možete saznati ovdje.
Autor: Nita Šarić, mag. nutr.
Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma
Foto: Instagram