U posljednje vrijeme sam svako malo u Sloveniji i često se kao desert na tanjuru nađu štruklji. I nisu to zagorski štruklji, ovi su posve drugačiji – nježni i mekani, upravo se tope na jeziku.
Punjeni su skutom, a nerijetko preliveni slatkim preljevima od šumskog voća, meda ili tradicionalno posuti preprženim (zločestim) krušnim mrvicama – prezlama. Najčešće se dijelimo na one koji će u svakoj zemlji koju posjete probati tradicionalnu hranu i one koji će završiti u restoranima s prepoznatljivom svjetskom kuhinjom.
https://www.instagram.com/p/B1CMXIuowVL/
Dakle, nacionalni ili internacionalni restorani, stvar je osobnog ukusa. Sklonija sam isprobavanju kuhinje karakteristične za određeno podneblje, a još je bolje kad se s nekim od recepata za jela koja su mi se svidjela vratim kući.
Dosad najbolje štruklje jela sam u Domu na Zelenici, pa ako ste planinar(ka), vrijedi potegnuti do doma ne samo zbog super planinarske ture i prekrasnih slika čiju scenografiju potpisuje sama priroda, već i zbog ovog slatkog zadovoljstva. I baš je dobro što sam se vratila s receptom koji dijelim s vama u nastavku…
https://www.instagram.com/p/B132Xtul2rW/
RECEPT
Sastojci:
– 1 dl mlake vode
– 1/2 dl mlakog mlijeka
– 1 jaje
– 3 žlice ulja
– 1/3 žličice soli
– 1/2 naribane korice limuna
– 300 g brašna, tip T 500
Postupak: Sve sastojke umijesite u glatko, mekano i podatno tijesto. Napravite veliku kuglu, premažite ju s malo ulja da se ne suši i pokrijte krpom, pa ostavite tijesto najmanje sat vremena da ‘odmori’.
Nadjev
Sastojci:
– 500 g skute
– 180 g kiselog vrhnja
– sol po ukusu
– 100 g maslaca
Postupak: Rastopite maslac. Sve ostale sastojke za nadjev stavite u zdjelu i dobro promiješajte. Na čistoj krpi rukama razvucite tijesto i premažite ga otopljenim maslacem, na tijesto rasporedite nadjev po čitavoj površini i zarolajte ga pomažući se krpom na kojoj je tijesto razvučeno. ‘Struckel’ izrežite na četiri dijela. Zamotajte svaki komad u aluminijsku foliju i kuhajte 20 minuta u slanoj kipućoj vodi.
https://www.instagram.com/p/B1Gw_4wly6s/
Preljev
Sastojci:
– 20 dag maslaca i krušne mrvice
– cimet, med, preljev od šumskog voća
Postupak: Krušne mrvice pržite na maslacu. Kuhane štruklje izvadite iz aluminijske folije, narežite na komade, stavite na tanjur i pospite prženim mrvicama. Ili cimetom, ili medom ili preljevom od šumskog voća…
Dobar tek!


Foto: Instagram