Svi smo čuli da zdravije i vitkije osobe ne preskaču doručak. Znači li to da nas doručak čini zdravijima i mršavijima?
Uz roditeljeske izreke poput ‘mrkva čuva vid’, jedan od najzgodnijih izraza na roditeljskoj listi je da je doručak najvažniji obrok u danu. Mnogi od nas odrastaju vjerujući da je preskakanje doručka vrlo loša navika za naše zdravlje. ‘Tijelo kroz noć koristi mnogo zaliha energije za rast i obnavljanje’, objašnjava dijetetičarka Sarah Elder.
‘Zdrav doručak pomaže povećanju naše energije, bjelančevina i kalcija koji se troše tijekom noći.’ Ali rasprostranjena su neslaganja oko toga treba li doručak zadržati prvo mjesto u hijerarhiji obroka. Kao i sve veća popularnost dijeta s postom, pojavila se zabrinutost oko sadržaja šećera u žitaricama i sudjelovanja prehrambene industrije u istraživanjima o doručku.
Što je ispravno? Je li doručak nužan za početak dana… ili marketinški mamac od strane brendova za žitarice?
Mnoga istraživanja preskakanje doručka povezuju sa pretilošću. U jednoj američkoj studiji koja je analizirala zdravstvene podatke 50 000 osoba tijekom sedam godina, istraživači su otkrili da osobe koje su doručkovale imaju veću vjerojatnost da imaju niži indeks tjelesne mase (BMI) od osoba koje su preskakale doručak.
Istraživači su tvrdili da doručak pomaže povećati sitost, smanjiti dnevni unos kalorija, poboljšati kvalitetu naše prehrane jer hrana za doručak često sadrži više vlakana i hranjivih tvari i poboljšava osjetljivost na inzulin pri sljedećim obrocima.
U nastavku donosimo 7 razloga zašto je doručak zaista najvažniji obrok u danu:
1. Hrani vaše tijelo i mozak nakon dužeg perioda bez energije (tijekom spavanja)
Period između vašeg posljednjeg obroka prije spavanja i buđenja ujutro obično je najduži period u kojem vaše tijelo radi bez ‘goriva’. Jedenje u roku od dva sata nakon buđenja može utjecati na to koliko su nivo glukoze (šećera u krvi) i inzulina koji dovodi glukozu u stanice koje se koriste za energiju regulirane za ostatak dana. Ako preskočite doručak, nije samo vaše tijelo prazno već i vaš mozak. Uz to, što duže odugovlačite to ćete biti gladniji. Ako se zasladite nezdravim namirnicama u pokušaju da utažite glad, glukoza će se povećati i utrošiti, što će stvoriti nestabilnu razinu energije i potencijal za više prejedanja.ŽŽ
2. Može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Ljudi koji preskaču doručak obično se prejedaju ostatak vremena, a prejedanje je očigledan krivac za neželjeno povećanje kilograma, što može dovesti do problema s visokim kolesterolom i krvnim tlakom. Studije su pokazale da osobe koje doručkuju imaju manju učestalost srčanih bolesti od osoba koje ga preskaču.
3. Bolja koncentracija
Vaš mozak voli energiju koju crpi iz obroka, čineći tako zdjelu zobene kaše jednako važnom za fokus i koncentraciju kao i za fizički napor. U jednom istraživanju ispitanici koji su doručkovali zobenu kašu imali su znatno bolju sposobnost pamćenja i upijanja informacija od onih koji uopće nisu jeli.
4. Smanjuje kolesterol
Budući da se cjelovite žitarice i voće redovno pojavljuju na stolu za doručak, vjerojatnije je da ćete tijekom doručka uživati ili barem unijeti u sebe preporučeni unos vlakana. Osim što potiču vaš probavni sustav, vlakna također mogu pomoći u smanjenju kolesterola.
5. Smanjuje želju za prejedanje
Istraživanja pokazuju da je doručak s visokim udjelom bjelančevina – poput omleta ili grčkog jogurta – vjerojatnije da će vas duže držati punijima, sprječavajući vas da se kasnije prejedete. U jednom istraživanju je snimanje magnetskom rezonancom (MRI) pokazalo smanjenu aktivnost u dijelu mozga koji je zahtijevao hranu nekoliko sati nakon tog prvog obroka teškog proteina.
6. Smanjuje rizik od dijabetesa
Ljudi koji preskaču doručak skloni su prekomjernom nadoknađivanju kasnije tijekom dana, što dovodi do većih, manje hranjivih obroka koji mogu uništiti razinu inzulina. U jednom istraživanju ispitanici koji nisu jeli ujutro imali su 21 posto veći rizik od pojave dijabetesa od onih koji su doručkovali.
7. Pomaže pri gubitku kilograma
Ako ograničite svoj najveći obrok na doručak, na dobrom putu ste da izgubite kilograme. U jednoj su studiji dvije skupine pojele otprilike isti broj kalorija dnevno, ali ih raspodijelile drugačije. Grupa koja je konzumirala više kalorija ujutro izgubila je u prosjeku 17,8 kilograma tijekom tri mjeseca, dok su oni koji su jeli manje nakon buđenja, a više tijekom dana (velike večere), u prosjeku su izgubili samo 7,3 kilograma.
Foto: Instagram