Make your day different

Logo Cover

RECEPT: Tjestenina s pestom od pistacija i burratom jelo je koje će vam oduzeti samo 15 minuta vremena, a okus će oboriti s nogu i najveće izbirljivce

Na spomen pesta mnogima napamet prvo pada bosiljak, no to nije jedina namirnica od koje možete pripremiti ovaj brzi i kremasti umak. Ako se smatrate neizlječivim ljubiteljem pistacija, iskoristite ih za izradu finog pesta i umiješajte u tjesteninu s neodoljivom burratom…

Hrskave i slatkaste pistacije prava su riznica nutrijenata. Količina vitamina B1 sadržana u 28 grama ovog orašastog ploda sadrži otprilike 37% od preporučene dnevne doze unosa za odrasle osobe. Usto, obiluju kalijem koji je važan za pravilan rad srca i zgrušavanje krvi.

Pistacije su i sjajan izvor proteina te potiču rast ‘dobrih’ bakterija u crijevima. Rezultati istraživanja iz 2014. godine, objavljeni u časopisu The British Journal of Nutrition, dokazali su da učestali unos pistacija bolje utječe na rast ‘dobrih’ bakterija nego konzumacija badema.

@sweetgula

Osim za grickanje, ovaj orašasti plod sjajan je dodatak raznim slanim i slatkim jelima. Želite li ih uključiti u prehranu na malo drugačiji način, pretvorite ih u kremasti pesto te spojite s integralnom tjesteninom i burratom.

RECEPT

 

Sastojci:

250 g integralne tjestenine
1 šalica tostiranih pistacija
1/3 šalice parmezana
1 češanj češnjaka
pola šalice nasjeckanog peršina
1/4 šalice maslinovog ulja
prstohvat soli
limun (naribana korica i sok)
150 g burrate

@sweetgula

Postupak:

Tostirajte pistacije na tavi pa ih ubacite u blender s parmezanom, češnjakom, peršinom, maslinovim uljem, limunom i solju. Blendajte dok ne dobijete kremastu homogenu smjesu. Ako je pesto pregust, slobodno dodajte malo vode.

Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je, ali ostavite malo vode u kojoj se kuhala. Umiješajte pesto u tjesteninu, ulijte vodu od kuhanja i dodajte burratu natrganu na komade. Sve dobro promiješajte kako bi se sir rastopio i poslužite.

Foto: Instagram

Slični članci