Na spomen pesta mnogima napamet prvo pada bosiljak, no to nije jedina namirnica od koje možete pripremiti ovaj brzi i kremasti umak. Ako se smatrate neizlječivim ljubiteljem pistacija, iskoristite ih za izradu finog pesta i umiješajte u tjesteninu s neodoljivom burratom…
Hrskave i slatkaste pistacije prava su riznica nutrijenata. Količina vitamina B1 sadržana u 28 grama ovog orašastog ploda sadrži otprilike 37% od preporučene dnevne doze unosa za odrasle osobe. Usto, obiluju kalijem koji je važan za pravilan rad srca i zgrušavanje krvi.
Pistacije su i sjajan izvor proteina te potiču rast ‘dobrih’ bakterija u crijevima. Rezultati istraživanja iz 2014. godine, objavljeni u časopisu The British Journal of Nutrition, dokazali su da učestali unos pistacija bolje utječe na rast ‘dobrih’ bakterija nego konzumacija badema.

Osim za grickanje, ovaj orašasti plod sjajan je dodatak raznim slanim i slatkim jelima. Želite li ih uključiti u prehranu na malo drugačiji način, pretvorite ih u kremasti pesto te spojite s integralnom tjesteninom i burratom.
RECEPT
Sastojci:
250 g integralne tjestenine
1 šalica tostiranih pistacija
1/3 šalice parmezana
1 češanj češnjaka
pola šalice nasjeckanog peršina
1/4 šalice maslinovog ulja
prstohvat soli
limun (naribana korica i sok)
150 g burrate

Postupak:
Tostirajte pistacije na tavi pa ih ubacite u blender s parmezanom, češnjakom, peršinom, maslinovim uljem, limunom i solju. Blendajte dok ne dobijete kremastu homogenu smjesu. Ako je pesto pregust, slobodno dodajte malo vode.
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite je, ali ostavite malo vode u kojoj se kuhala. Umiješajte pesto u tjesteninu, ulijte vodu od kuhanja i dodajte burratu natrganu na komade. Sve dobro promiješajte kako bi se sir rastopio i poslužite.
Foto: Instagram